Към лентата с инструменти

Киноа: Супер храната на 21-ви век

Киноа: Супер храната на 21-ви век
Кулинарен речник
Споделете с приятели
5
(1)

Какво е киноа?

Киноа е вид зърнено-подобна култура, която се отглежда главно заради семената си, въпреки че листата й също са ядивни. Води се „зърнено-подобна“ защото по вид и начин на приготвяне много наподобява зърнените култури като жито, овесени ядки и др., но всъщност е семе на растение.

Киноа: Супер храната на 21-ви век
Киноа: Супер храната на 21-ви век
Киноа: Супер храната на 21-ви век
Киноа: Супер храната на 21-ви век

Киноа – хранителен състав

Киноата е една най-популярните здравословни храни в света. Тя не съдържа глутен, добър растителен източник на белтъчини е и едно от малкото растения, съдържащи всички есенциални, незаменими аминокиселини.

100 г киноа съдържат:
368 ккал, 14 г протеин, 64 г въглехидрат, 6 г мазнини

Освен това, в състава й влизат и някои полезни витамини и минерали като манган, цинк, магнезий,  желязо и фосфор.

Богата на фибри

В различните видове киноа могат да се съдържат между 10-15 г фибри на 100 г продукт. Това е доста повече от съдържанието в много зърнени култури. И въпреки че повечето от тези фибри не са водно-разтворими, все пак и водно-разтворимите присъстват. А за тях се знае, че контролират нивата на холестерол и кръвна захар, засищат добре и така спомагат за отслабването.

Не съдържа глутен

Както вече споменах по-горе. Това я прави чудесен хранителен източник за хора, страдащи от някаква непоносимост към него. Много често тези хора са принудени да пазаруват храни, които твърдят, че не съдържат глутен, но в същото време го заместват с нездравословни преработени нишестета и други подобни съставки. Киноата обаче е напълно натурален безглутенов хранителен източник.

Съдържа всички незаменими аминокиселини

Нещо, което обикновено е неприсъщо за растителна храна. Незаменимите (или есенциални) аминокиселини се наричат така, защото човешкото тяло не ги произвежда само и непрекъснато трябва да си ги набавя чрез храната. Обикновено те се съдържат в своята цялост само в животинските продукти. Но и в киноата. Още едно нейно предимство, което я прави специална.

Богата на антиоксиданти храна

Киноата е много богата на антиоксиданти храна. Антиоксидантите се борят с вредните свободни радикали в тялото и така забавят процесите на стареене и ограничават здравословните проблеми, свързани с тях. Кълновете от киноа съдържат още по-високо съдържание на антиоксиданти от семето.

Помага в борбата с излишното тегло

Ако целта ти е отслабване, киноата може да ти помогне с това. Причините се крият в няколко от свойствата й, които споменахме до тук – първо, съдържа много фибри, които засищат бързо, без да се приемат много калории. Освен това е богата на протеин, който подобрява метаболизма (обработката на веществата) и тялото става по-ефективно в използването им. Това означава по-малък запас от необработени хранителни вещества (под формата на мазнини). А да не забравяме и ниския гликемичен индекс, който също помага.

Кулинарен речник

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *