Към лентата с инструменти

Интересни факти за човешкото сърце

Интересни факти за човешкото сърце
Любопитно
Споделете с приятели
5
(1)
Сърцето е мускул в тялото ни, който действа като помпа и изпомпва кръв през вените и кръвоносните съдове. Броят на сърдечните контракции при човек на различна възраст не е един и същ. При възрастен човек сърцето бие средно 72 пъти в минута, при едногодишно дете – 110 пъти, а при новородено – 120-140 пъти. Между другото, сърцето на плода започва да бие след 4 седмици.
Интересни факти за човешкото сърце
Интересни факти за човешкото сърце

11 интересни факта за сърцето

1. Средно човешкото сърце прави 4 200 контракции на час, 100 800 – на ден, 36 милиона 792 хиляди – годишно и около 2,4 милиарда контракции за средна човешка продължителност на живота от 64 години.

2. При едно свиване човешкото сърце изхвърля средно 60 милилитра кръв. Това възлиза на 420 милилитра в минута, повече от 25 литра на час, 600 литра на ден, повече от 200 хиляди литра на година!

3. Обучено сърце е способно на по-мощни контракции, има голяма резервна сила и работи много по-икономично. Ефективността му е по-висока. Тя намалява по-рядко, а в интервалите между контракциите почива по-добре и се снабдява с кръв. Необучен човек има сърдечна честота в покой около 70 удара в минута, докато спортист в нормално състояние има 42 удара в минутa.

4. В момента на най-високо напрежение сърдечната честота може да достигне 200-250 удара в минута. В рамките на минута такова сърце е в състояние да изпрати над 40 литра кръв в кръвоносната система.

Още интересни факти за човешкото сърце

5. Учените проведоха интересни изследвания в своето време върху Андрей Новиков, участник в ски-надбягване на сто километра. Те изчислиха, че за 6 часа и 22 минути, прекарани в състезанието, сърцето му изпомпва около 35 хиляди литра кръв, тоест достатъчно, за да напълни железопътна цистерна!

6. Любопитно е, че сърцето тежи по-малко от 500 грама, но в същото време прави достатъчно работа за 10 минути, за да вдигне човек с тегло 65 килограма до височина 10 метра!

7. Сърцето доставя кръв във всички органи, с изключение на роговицата на очите, което е над 80 трилиона клетки. Подкожните мазнини затрудняват сърцето да изпомпва кръв през мастната тъкан, което е много трудно.

8. В човешкото сърце има 4 камери, а хлебарката има цели 13. Именно сърцето на хлебарка е основата за създаването на нов прототип на изкуствено сърце за хората.

9. Интересно е, че сърцето на мъжа е с една трета повече с тегло и размери от това на жените, сърцето на мъжа тежи средно 320 г, а на жената – 240 г. За това сърцето на жената бие по-често от мъжкото.

10. В началото на 19 век френският лекар Рене Лаенец непрекъснато получава оплаквания от пациенти, които не харесват, че той подлага ухото си на бюста, слушайки пулса. Тогава младият лекар изобретил стетоскопа, за да не смущава посетителите си.

11. Първата успешна трансплантация на сърце е направена на 3 декември 1967 г. от южноафриканския хирург Кристиан Барнард на пациента Луис Вашански. Пациентът живял след операцията само 18 дни.

Източник: https://i-fakt.ru/

Още любопитни факти

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *